Dünyada ve Türkiye’de teknolojik, hukuki ve sosyal gelişmeler sektörde çağın gerekliliklerine uygun personel ihtiyacını ortaya koymaktadır. Programın eğitim yönünden amacı, afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye, mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir. Ayrıca bu alanda hizmet eden kamu kurum ve kuruluşu, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin yetişmiş insan gücü talebini karşılayabilmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla, acil durum ve afetlerle etkin bir şekilde baş edebilme kapasitesinin artırılması, Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak bilgi ve becerilere sahip elemanların yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Açılacak programın araştırma yönünden amacı ise Acil Yardım ve Afet Yönetimi alanına ilişkin dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip etmek, Türkiye’ye özgü sorunları inceleyerek sektördeki problemlere çözüm olacak bilimsel bilgi üretmektir. Ayrıca, program sektörde yürütülen hizmetlerin etkili, verimli ve kaliteli sunumunu sağlamak için yapılacak bilimsel çalışmalar, araştırmalar ve uygulamalar, verilecek danışmanlık hizmetleri sayesinde toplumda Acil Yardım ve Afet Yönetimi hizmeti veren kurumların verimliliğinin yükseltilmesine de katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Ülkemizde özel uzmanlık bilgisi gerektiren mesleklerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca ülkemizde gerçekleşen doğal olaylar, afet boyutuna ulaşmakta buda büyük zararlara yol açmaktadır. Bu durum aynı zamanda acil durumların ve afetlerin profesyonel yönetim ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Acil yardım gerektiren durumlarda kaliteli hizmetlerin verilebilmesi için ileri düzeyde bilgi ve teknoloji kullanılması, çok farklı alanlardan profesyonel kişilerin birlikte çalışıyor olması ve insan sağlığı ile olan doğrudan ilişkisi gibi nedenlerle, söz konusu hizmetlerin etkili ve verimli yürütülmesi önem taşımaktadır. Acil durum ve afet hizmetlerinin kendine has özellikleri nedeniyle diğer organizasyonlardan ayrılan kamu kurum ve kuruluşu, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri için ayrı bir yönetim alanı doğmuştur. Aksaray Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde hizmet veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi programı da temelde kamu kurum ve kuruluşlara, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin ihtiyaç duyduğu profesyonel afet yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Özellikle ülkemiz sahip olduğu tektonik, sismik, topografik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla yüz yüze kalan bir ülkedir. Su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın ama en önemliside depremlerdir. Ülkemiz depremlerde insan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada yer almaktadır. Ortalama olarak her yıl büyüklüğü 5 ile 6 arasında değişen en az bir deprem yaşanmaktadır. Doğal afetlerin doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu maddi ve manevi kayıplar afet yönetiminin ve koordinasyonunun günümüz dünyasında ne kadar titizlikle ele alınması gerektiğinin bir kanıtı durumundadır. Acil Yardım ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda Afet ve Acil Durum Başkanlığına (AFAD) bağlı il müdürlüklerinde, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında, Kızılay, sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar, vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilmektedirler. Acil Yardım ve Afet Yönetimi programı öğrencileri için hem uygulama hem de mezuniyet sonrasındaki istihdam imkânları açısından AFAD, İtfaiye ve Hastaneler açısından Aksaray’ın altyapısının oldukça yeterli olduğu söylenebilir.
Diğer Programlarla İşbirliği
Acil Yardım ve Afet Yönetimi eğitimi disiplinler arası bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Aksaray Üniversitesi’nin değişik fakülte, yüksekokul ve bölümlerinde mevcut akademisyenler ilgili dersler yürütmektedir. Bu konuda Fakültede Hemşirelik ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Beslenme ve Diyetetik akademisyenleri derslerin yürütülmesi, projeler hazırlanması vb. konularda destek verebileceklerdir. Ayrıca Üniversitemiz bünyesinde yer alan Tıp Fakültesinden de ciddi anlamda öğretim elemanı desteği alınmaktadır.